Αιμορροΐδες

Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο καθώς πολλοί πάσχοντες δεν επισκέπτονται γιατρό. Η ασθένεια πλήττει εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 45-65 ετών. Πώς μπορούμε να την ανακουφίσουμε ή να την αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Η αιμορροϊδοπάθεια, αποτελεί πάθηση φυσιολογικών αγγείων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού. Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, το έσω και το έξω. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες και οι εξωτερικές αιμορροΐδες. Όταν η ροή του αίματος μέσα στα αγγεία αυτά διαταράσσεται οι αιμορροΐδες γίνονται παθολογικές.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αιμορροϊδοπάθεια είναι:

  • Κληρονομική προδιάθεση που θεωρείται βασικός παράγοντας
  • Η υπερτονικότητα των σφιγκτήρων (ακούσια συνήθως σύσφιξη των σφιγκτήρων).
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία και άρση βάρους
  • Εγκυμοσύνη
  • Ενδοκοιλιακή παθολογία που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης

Ταξινόμηση

1. Πρώτου βαθμού. Απλή διεύρυνση του αιμορροϊδικού πλέγματος. Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, προβάλλουν κάτω απ’ το βλεννογόνο και ουδέποτε προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου. Μοναδικό σύμπτωμα μπορεί να είναι η αιμορραγία.

2. Δευτέρου βαθμού. Χαρακτηρίζει τις αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση και ανατάσσονται μόνες τους μετά από αυτήν (αυτόματη ανάταξη).

3. Τρίτου βαθμού. Χαρακτηρίζει τις αιμορροΐδες που προπίπτουν κατά την κένωση ή ακόμα και κατά την τάση για κένωση, δεν ανατάσσονται αυτομάτως, αλλά μόνο με υποβοηθούμενη ανάταξη. Ο ασθενής μπορεί να ψηλαφήσει οζίδια στην περιοχή.

4. Τετάρτου βαθμού. Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και πόνος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων σε γενικές γραμμές μοιάζουν με τα συμπτώματα των σοβαρών παθήσεων της περιοχής και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναλύονται προσεκτικά.

Περιπρωκτικός κνησμός.

Το αίσθημα φαγούρας στην περιπρωκτική περιοχή είναι πιθανώς το πρώτο σύμπτωμα που οι ασθενείς αναφέρουν.

-Αιμορραγία.

Το κύριο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, η οποία είναι συνήθως μικρή (ο ασθενής βλέπει αίμα στο χαρτί υγείας ή στα τοιχώματα της λεκάνης, σπανίως είναι μεγαλύτερη με τη μορφή ροής αίματος.

-Πόνος

Μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό της περιοχής αλλά και σε θρόμβωση του διογκωμένου αιμορροΐδικού όζου

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις της περιοχής όπως η πρωκτική ραγάδα η οποία μπορεί να συνυπάρχει με τις αιμορροΐδες αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και χωρίς την ύπαρξη αιμορροΐδων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αρχική θεραπεία για αιμορροΐδες πρώτων σταδίων αποσκοπεί στο να ανατρέψουμε τα αίτια που τις προκάλεσαν.

Συστήνουμε λοιπόν στον ασθενή δράσεις και ενέργειές του που μπορούν να συστηματοποιήσουν τις κενώσεις του και να μαλακώσουν τα κόπρανα. Αυτές περιλαμβάνουν αύξηση φυτικών ινών στη διατροφή,  σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, αποφυγή ορθοστασίας, ενθάρρυνση για φυσική άσκηση, προσοχή στην υγιεινή της περιοχής, αποφυγή πολλαπλών κενώσεων ημερησίως, συντόμευση χρόνου κένωσης, και ενδεχομένως επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων.

Η χρήση τοπικών αλοιφών αλλά και φαρμάκων από το στόμα, αποτελούν όπλα στην φαρέτρα μας αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο μετά από εξέταση από ειδικό και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα καθώς τα φάρμακα αυτά όπως άλλωστε όλα τα φάρμακα έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις

Αν τα συμπτώματα είναι βαριάς μορφής ή αν η εφαρμογή των συντηρητικών μεθόδων διαχείρισης που αναφέρθηκαν, δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, μπορεί να γίνει χρήση ορισμένων μικρών χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών αιμορροιδοπάθειας και ριζικότερης χειρουργικής αντιμετώπισης στις περιπτώσεις όπου η κατάσταση του πάσχοντος είναι πιο σοβαρή. Οι μικρές επεμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • Την απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο (περίδεση αιμορροΐδων) (BARON – RBL)
  • Τη σκληροθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την ενέσιμη έκχυση σκληρυντικής ουσίας, όπως της φαινόλης, στην αιμορροΐδα.
  • Μια σειρά από μεθόδους καυτηριασμού (ηλεκτροκαυτηρίαση, χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας, κρυοχειρουργική).
  • Τη χειρουργική αφαίρεση θρόμβου με τοπική αναισθησία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι ασθενείς με αιμορροΐδες 3ου ή 4 ου βαθμού χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αρκετές και ο έμπειρος χειρουργός θα πρέπει εξατομικευμένα να επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο ή συνδυασμό αυτών, για κάθε ασθενή του.

Αναφέρουμε κάποιες από τις μεθόδους

1. Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan

2. Αιμορροϊδεκτομή κατά Whitehead

3. Αιμορροϊδεκτομή κατά Hall

4. Αιμορροϊδεκτομή κατά Log

5. Laser